неделя, 12 май 2013 г.

Слънчевите 3D-панели могат да увеличат ефективността на слънчевата енергия 2, 5 пъти


Слънцето - това е колосален източник на енергия. Навярно най-значимият за нашата планета. Човечеството вече постепенно започва да осъзнава неговия потенциал. Но възниква закономерен въпрос: ако в Слънцето има толкова много енергия, то защо е нужно за нейното събиране да се строят слънчеви паркове на много хиляди хектара? Работата е в това, че всички слънчеви панели имат един съществен недостатък - неравномерно приемане на слънчева енергия през деня.  Земята се върти около Слънцето, но от положението на слънчевия панел се получава, че слънцето се движи по небето. 

Средният показател на ефективността на слънчевите панели е около 15-17%. Съществуват варианти за монтиране на специални системи за следене движението на слънцето, но това значително оскъпява панела. А нали слънчевата енергетика точно сега поема по пътя на снижаване на себестойността си. В промишлени мащаби такъв вариант е непригоден. 

Група изследователи създаде специална програма на  математически модел на обемен слънчев панел, която изчислява максимално ефективната форма. Учените използвали така нареченият генетически алгоритъм, който имитира биологичната еволюция. Създадената програма предлага последователност на форми на панели, започвайки от най-простите и завършвайки с по-сложни, при това се избират най-енергоефективните от тях за цялото денонощие. За вдъхновение учените от Масачузетския Университет се обърнали към природата. Според техните наблюдения короните на дърветата - това е съвършено идеалният преобразувател на слънчева енергия. Те имат обемна форма и техните листа са разположени под различни ъгли спрямо слънцето. Именно затова, на дърветата не се налага, както на някой цветя, постоянно да се въртят според слънчевата светлина. Ефективността на листата на дърветата при поглъщане на енергия се разпределя равномерно, и това е благодарение на различното положение на листата. 
Прототип солнечной 3D-панели
Резултат от работата на програмата станали няколко перспективни за използване в бъдеще форми на слънчеви 3D-панели, ефективността на които, по думите на изследователите би трябвало да бъде 2, 5 пъти по-голяма, отколкото при плоските панели. Освен това 3D-панелите могат да остават неподвижни през деня. Първите образци на 3D-панели били продадени на Ню-Йоркски аукцион още в края на 2012. Серийното производство се планира да започне през май-юни 2013.

Джефри Гросман от Масачузетския Университет утвърждава, че ако такива панели видят светлина в прекия смисъл на тези думи, то те могат да се използват дори за домашно енергообезпечаване. Освен това такива устройства ще бъдат не само източник на енергия за дома или офиса, но също ще бъдат и един красив елемент от декора, който блести от слънчевите лъчи, отразяващи се от неговите многобройни стени. 
Източник: ecofriendly


Няма коментари:

Публикуване на коментар