неделя, 19 май 2013 г.

Амбициозна екскурзия в град Омск, Русия


 Омск, навярно е един от най-мръсните и неуредени градове-милионници в Русия.Ако погледнем Омск от самолет, то половината му площ заемат обикновени едноетажни тип "селски" постройки, или както понякога наричат такива квартали "частен сектор".

.

Отблизо Омск изглежда така. Не самият център на града, но не и покрайнините.

 Съвременна архитектура в Омск.

.

Не съвсем съвременна архитектура

.

Историческите паметници...В този рушащ се дом също живеят хора. Хората биха се радвали техния стар дом да бъде съборен, а тях да ги преселят на друго място, но за нещастие в тази къща преди 100 години се е намирал щаб на въстание. Сега тя е паметник на културата и не може да бъде съборена. Тук няма водопровод и канализация, но затова пък има историческа памет.Е, и хора живеят тук много душевни.

 В Омск е много кално и мръсно.

.

  Е, много....

.

Градът на места напомня на едно голямо бунище.Такава картина може да се види в много бедни страни в Африка.Буркина-Фасо предава привет на Омск.Всъщност проблема с боклука в града е много сериозен. На някои места въобще не го извозват.Ако преди боклукчийските коли са минавали през ден, то сега ги няма със седмици. Хората пишат писма на президента, оплакват се, а в това време вятърът разнася боклука из града, а в бунищата се плодят плъхове и бездомни кучета.

.

Това е обикновена улица в покрайнините. Хората си изхвърлят боклука, но той там си остава. Никой не го извозва.

.

  Така изглежда един по-беден район.Така изглежда един по-богат район.

. Детска площадка

.

  Ъгъл на цивилизацията.

.Едно от междублоковите пространства има многообещаваща табела.Реконструираното място малко се отличава от останалите междублокови пространства. Е, може би е малко по-чисто. Главната му забележителност е огромна локва, в която момченцата си играят с труп на умряла котка. Тази локва е единственото развлечение за местните деца.Може да се възрази, че са избрани някакви ужасни покрайнини, а в центъра на града е много по-добре. В центъра е малко по-добре. Тук няма бунища, но пък е много мръсно.  От двете страни на улицата има купища от прахоляк и боклук. Сега е сухо и над града има лека мъгла от праха, която дишат жителите. Това е преход на улица Ленин.

  Централната улица. Уютна пейка на централната улица.Идваме в самия център. Дървената скара стои там, за да може в дъждовно време да се премине през калта.  Центърът на града.

Това вероятно е най-чистото място в града - приемната на Медведев. Но дори и тук се търкалят някакви употребявани чашки и торбички.

.

На пешеходните улици както нямаше боклукчийски кошчета и пейки, така и сега няма. А там , където имаше по някоя оцеляла пейка, незнайно защо са махнати. Знаменитата омска крайбрежна улица.По нея е пробягала Годзила и е оставила огромни дупки в плочките.Би следвало улицата да се отремонтира, да се постави улично осветление, кошчета за боклук и пейки, да се посадят храсти и дървета, за нормален отдих на жителите. Вместо това крайбрежната улица е заградена с преграда. Сега жителите не само рискуват да пропаднат в огромните ями, но трябва и да прескачат оградите, за да се разходят.За съжаление за разходки тук е действително опасно. В много ями има счупени стъкла. Страшно е да се помисли какво ще се случи, ако в дупките пропадне дете. Омск е много депресиращ град.

.

По думите на местната младеж, почти всички имат намерение да заминат оттук при първа възможност. В Омск практически няма какво да се прави. Стигна се дотам, че по инициатива на религиозни фанатици в града забраниха традиционното "Изпращане на зимата". В Омск има традиция да се ограждат междублоковите пространства с огради.  Автобусна спирка.

.

Доста странно решение. Шахтите около кметството на Омск са боядисани в ярко зелен цвят. Защо?Нова сграда. Защо не е направена централна климатична система?
Сега сградата прилича на пъпчив подрастващ. Срещу фонтана виси огромен надпис "Къпането забранено".

   

източник : zyalt.livejournal.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар