петък, 20 септември 2013 г.

Отдайте се на вълшебна ароматерапия и забравете за стреса


Знаете ли, че можете да използвате ароматерапия като част от своите стратегии за справяне със стреса? Някои хора са скептични за силата на алтернативните терапии, които помагат и лекуват. Но световни прочувания доказват, че тя помага в борбата срещу стреса. Следващите редове разказват как можете да използвате лечебната сила на ароматите, за да облекчите стреса и неговите симптоми.


Обикновено специалистите по ароматерапия използват растителни етерични масла, за да се създаде баланс и изцеление на тялото и ума. Помислете за момент за силата на аромата. Били ли сте очаровани от мирис, който се запазва в съзнанието ви? Обонянието е мощен фактор и може да доведе до впечатляващи ефекти в тялото и ума. Терапията чрез аромати работи, като стимулира усещането ни за мирис чрез обонятелните рецептори на носа ни. Това оказва влияние върху нашата лимбична система, която регулира настроението, емоциите и поведението ни. Същата част от мозъка оказва контрол върху хормоните и нивата на стрес. 

Смята се, че те са се развили, за да управляват борбата ни, като реакция срещу стреса.
Затова не е изненадващо, че ароматите могат да имат силен ефект върху състоянието на ума и емоциите, а някои етерични масла са високоефективни при лечение на стрес. Основен метод за лекуване с ароматерапия е вдишването. Проучванията показват, че вдишването на етерични масла понижава кръвното налягане, пулса, субективния стрес, тревожността и нивата на кортизола. Според изследванията, нашите мозъчни вълни са засегнати от невероятната  ароматерапия. Честотата на мозъчните вълни съответства на нашата дейност и дори почивка.  Например, мозък, който е активно ангажиран с умствена дейност, ще генерира бета – мозъчни вълни. Алфа – мозъчните вълни характеризират по-отпуснатото състояние на ума. Джон Стийл напомня, че когато вдишаме успокояващи масла, те трансформират състоянието на мозъчните вълни към по-голямо спокойствие. Установено е, че лавандулата стимулира произвеждането на алфа – мозъчни вълни, което значи, че действа успокояващо и намалява стреса.

Друг метод за прилагане на ароматерапия е директно върху кожата. Маслата се абсорбират в тялото през кожата. Има доказателства, че химическите съединения, съдържащи се в тях имат антибактериални и антиоксидантни свойства и благоприятен ефект върху различни тъкани. Е, как тогава можете да използвате ароматерапия за редуциране нивото на стреса? Всичко, което е пропито с даден аромат може да помогне за отпускане на съзнанието, но това може да бъде субективно. Въпреки това, има доказано въздействие на определени миризми, които спомагат за освобождаване от стреса: лавандула, лайка, сандалово дърво, иланг – иланг. Ако добавите вълшебната ароматерапия с масла, докато си взимате баня, ще увеличите въздействието на стимулиращите миризми. Маслата могат да бъдат вдишани и чрез нафтови горелки, от тъкан или тамян. Можете да потърсите ароматни свещи, спрейове и други подобни продукти.Още един чудесен начин, по който можете да премахнете стреса от живота си е като съчетаете ароматерапия с масаж. Професионалните масажи включват използването на специални ароматни масла за терапия, съобразени с всички симптоми, от които страдате.
Отпускащо е, нали? Предлагам ви преди да се отнесете в света на ароматите, да научите още за това вълшебство на: http://aromaterapia.newage.bg/ароматерапия-стрес.html


автор: Ана ЙовчеваНяма коментари:

Публикуване на коментар