вторник, 25 февруари 2014 г.

Необикновено красивият метеорит Фукан

Метеоритът Фукан, възрастта на когото, както предполагат учените е около 4, 5 милиарда години, бил намерен близо до едноименния град Фукан в Китай през 2000 година. Този паласит е тип метеорит с прозрачни златисти кристали на минерал с името оливин, които са вплетени в "сребристи" мрежи от никел и желязо. Може би това е най-красивият извънземен камък, който някога е бил намиран.
 Fukang01 Необычайно красивый метеорит Фукан

Метеоритът  Фукан е бил намерен от турист. Той често спирал за почивка на този огромен камък и винаги му било интересно що за камък е това от метал и кристал.

 Fukang02 Необычайно красивый метеорит Фукан

Той взел чук и длето и отчупил няколко късчета, които пратил в САЩ за потвърждение на това, че е действително метеорит.
Оригиналният метеорит тежал повече от хиляди килограми, но камъкът бил толкова красив, че на всеки се искало да вземе късче от него за себе си. Така метеоритът бил раздробен на малки парчета, които били продавани на търгове, или просто се разпръснали по целия свят. 

 Fukang03 Необычайно красивый метеорит Фукан

31 килограма от камъка се намират в Университета в Аризона. 
Марвин Килгор от същия университет притежава най-голямото парче от камъка с тегло 420 кг. През 2008 година това парче е можело да бъде продадено на търг за 2 милиона долара, но в този ден купувачите се интересували повече от вкаменелост на динозавър на възраст 130 милиона години. 
Паласитите се състоят от 50% кристал на оливин и перидот и 50% от никел и желязо. Смята се, че това са останки от образувалите се планети. Смята се също, че те са произлезли от дълбоките и неутронни метеори по време на образуването на Слънчевата система преди около 4, 5 милиарда години. И много малко от тях са преодоляли земната атмосфера.

 Fukang08 Необычайно красивый метеорит Фукан

Източник : http://bigpicture.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар