Злоупотребата с диня може да доведе до високи нива на кръвната захар, подуване на корема и движение на камъни в пикочните пътища. Това каза пред Москва 24 диетологът, доктор на медицинските науки Маргарита Королева.
Според нея на хората с метаболитни нарушения, инсулинова резистентност и диабет тип II обикновено не се препоръчват да преяждат с диня, тъй като прекомерната й консумация повишава нивата на кръвната захар.
Червата също могат да реагират на обема на входящия продукт: ако човек има голям брой гъбички в червата, тогава ферментацията не може да не повлияе на състоянието му. Ще има изразен дискомфорт под формата на подуване.
Освен това, ако има камъни в пикочните канали, те могат да започнат да се движат, може да има атака на уролитиаза. Специалистът предупреждава, че най-вероятно ще е необходима медицинска помощ.
Най-добре е да консумирате около 300 грама прясна диня на ден, за да се насладите и заситите, допълва експертът.
По-рано диетологът Елена Соломатина каза, че употребата на диня може както да понижи кръвното налягане, така и да го повиши, така че е по-добре пациентите с хипертония да ядат този плод с повишено внимание.
Повече подробности: https://www.m24.ru
Няма коментари:
Публикуване на коментар