петък, 26 септември 2008 г.

Жен Шенът - чудото на Изтока

Дава енергия, облекчава болестните симптоми и подсилва имунитета. На Изток от векове е едно от любимите лечебни средства, а в Западния свят добива все по-голяма популярност.


В традиционната източноазиатска медицина жен-шенът(Panax ginseng) се използва от над 5000 години и до днес е между най-често използваните лечебни растения. Жен Шен на китайски означава "коренът на живота". За негова родина се смята Корея, където климатът и почвата са най-подходящи за отглеждането му. Коренът обаче расте и се култивира както в други области на Азия, така и в Америка и в Европа. Той се нуждае от много въздух и светлина, но не от пряко слънце, и от време. Тъй като едва след 6 години събира напълно активните си вещества. Тогава жен-шенът е в състояние да подкрепи стресирания, с отслабнали защитни сили организъм и да мобилизира имунните му резерви. Искат се определени предпоставки, за да осъществи лечебният корен действието си. "Той трябва да изпревари състоянията на слабост"- казва Андреа Берендт, медицински ръководител на Центъра по традиционна китайска медицина в Потсдам. В китайската медицина се говори в тези случаи за липсата на жизнената енергия Чи.

Мощен коктейл от активни вещества
Досега са известни над 20 различни активни съставки, съдържащи се в жен-шена. Към тях спадат смолите, дъбилните, горчивите вещества, етеричните масла и едно захароподобно съединение(гликозид). Най-важните съставни вещества принадлежат към групата на сапонините - вид вторични растителни вещества. Биват наричани гинсеносиди - по името на самото растение. За тези силни растителни вещества се знае, че намаляват нивото на холестерола, спират растежа на вирусите и бактериите, и противодействат на инфекциите. Те подсилват имунната защита на организма и предотвратяват раковите образувания, като особено намаляват риска от рак на дебелото черво.

Помага срещу стрес
Особено при обусловени от стрес оплаквания, жен-шенът предлага ефективна помощ. За разлика от другите тонизатори обаче (например кофеина), той не възбужда изкуствено. За сметка на това коренът прави възможно по-доброто справяне на организма с изискванията. Това например може за някой да означава леко повишаване на кръвното налягане, а за друг - напротив, намаляването му. Тялото извлича от растението именно това, от което се нуждае.
Ето един пример: при стрес се излъчва увеличено количество хормони от надбъбречната жлеза. А това струва на организма енергия. Тук растителните вещества могат да упражнят защитни функции. "Преди всичко те повишават физическата и психическа дееспособност и човек е по-малко напрегнат"- казва Андреас Берендт. "Успоредно с това и енергийните запаси на организма могат да бъдат по-добре оползотворени" . Това е така, защото активните вещества в жен-шена регулират синтезирането на белтъчините, което се редуцира при състояния на стрес.

При диабет
"Особеното при жен-шена е, че при него не се наблюдава само едно отделно действие както при синтетичните лекарствени средства. Неговото действие е много по-комплексно и многообразно" - обяснява Андреас Берендт. Според китайското разбиране, жен-шеновият корен подсилва най-вече областите на белия дроб и стомаха/далака. " Ако белодробната област е отслабена, страдат имунната система и кожата. При смущения в стомашно-далачната област, спада активността на обмяната на веществата. Възникват заболявания като диабет или хронични храносмилателни нарушения под формата на непрекъснати диарии например". И в двата случая жен-шенът действа стимулиращо и подсилващо на отслабените зони.
Изследванията с американски жен-шен показали, че ако коренът се приема 40 минути преди хранене, нивото на кръвната захар на диабетиците от тип 2 (възрастовия диабет) се снижава отчетливо.
Растението имало и допълнитено действие: тестваните индивиди се чувствали по-добре и имали повече енергия, ставали по-активни и тези с наднормено тегло успявали да го редуцират. Още един ефект, който се отразява позитивно на нивото на кръвната захар.

Подсилване на имунитета
Когато организмът е подложен на системно натоварване, стрес или болест, имунитетът отслабва и количеството на вредните свободни радикали бързо нараства. Жен-шенът възвръща здравословното равновесие в организма и го зарежда с нови сили. Особено за възрастните хора той представлява незаменим доставчик на енергия. Изследванията показват, че с лечебния корен можем да се предпазим от инфекциозни заболявания като настинка и грип. "Това се дължи най-вече на факта, че цялостната обмяна се подобрява" - е на мнение Андреас Берендт. А ако обмяната на веществата протича на високи обороти, се изграждат повече антитела и активността на естествените клетки-убийци се повишава. На това основание на жен-шена се приписва и превантивно действие срещу рак. Наблюденията в една корейска област за отглеждане на лековитото растение, потвърждават тези предположения. Там рискът от ракови заболявания, особено стомашни и белодробни тумори намалял толкова повече, колкото по-често се използвал корена.

За раздразнена кожа
Жен-шенът релаксира кожата и й позволява да изглежда по-свежа. Отговорни за това са вторичните растителни вещества. Те стимулират свързването на течности в тъканите - обстоятелство особено важно за сухата кожа. Подобрява се и кръвоснабдяването на кожата и се стимулират обменните процеси. Това съдейства и за по-бързото оздравяване на екземи и малки рани по кожата. Ето защо кремове със съдържание на жен-шен се препоръчват при невродермит и псориазис. Данните от първоначални изследвания показали, че крем с високо съдържание на жен-шен имало подкрепящо действие при лечение на целулит.

Правилно дозиране
"В китайските рецепти се препоръчват до 10 грама жен-шен на ден. Моят опит обаче показва, че и значително по-малки дози, от около 1 грам са достатъчни"- казва Андреас Берендт. "При всички случаи би било разумно за определяне на правилната доза да се консултирате със специалист по традиционна китайска медицина. Това е от особено значение, ако се появят странични действия като ускорено сърцебиене, главоболие, високо кръвно налягане или проблеми със съня".


Няма коментари:

Публикуване на коментар