вторник, 30 декември 2008 г.

Остеопорозата - защо трябва да я познаваме?

Всяка трета жена в менопауза страда от остеопороза. Едно от най-актуалните заболявания на 20-ти век е на четвърто място по смъртност в света - след инсулта, инфаркта и рака.

Остеопорозата застрашава всички, мъж или жена, млад или възрастен.

Болестта се развива като "тиха епидемия" и разрушава както междуклетъчното костно вещество, така и минералните съставки на костта. Как се случва това? Както всички тъкани, така и костите непрекъснато се обновяват, но след 30-годишна възраст костната загуба преобладава над образуването на нова костна тъкан. Костите губят своята плътност, стават слаби, порести и се чупят лесно.

Най-новите медицински изследвания в тази област доказват, че един от факторите, които влияят върху остеопорозата е храненето и по-точно недостатъчния прием на определени витамини. Именно този витаминен дефицит нарушава изграждането на белтъчната структура и отлагането на калциеви соли в костите, поради което те губят своята маса и здравина.

Рискови фактори за остеопороза:
 • ранна менопауза преди 45 години
 • крехка костна система
 • недостиг на калций и витамин D, особено в юношеска и старческа възраст
 • раса - бяла и азиатска
 • продължителен прием на кортикостероиди, кумаринови препарати и антиконвулсивни лекарства, цитостатици и др.
 • тютюнопушене, кофеин
 • системна алкохолна консумация
 • диета, богата на протеини и натрий
 • напреднала възраст
 • ниско телесно тегло
 • наследствена обремененост
Най-често засегнати са:
 • жени в менопауза
 • възрастни хора над 65 години, мъже и жени
 • болни от диабет, тиреотоксикоза и продължително антикоагулантно или антиконвулсивно лечение
 • при продължително залежаване и обездвижване
През целия си живот жените губят от 30% до 50% от своята костна маса, а при мъжете този процент е от 20% до 30%. Поради намаленото ниво на женския хормон естроген, жените са изложени на по-голям риск, особено след менопаузата. При типичната постменопаузна остеопороза може да се загуби до 20-30% от костната маса и въпреки това заболяването да протече безсимптомно.

Какви са признаците?
Признаците на болестта се проявяват късно, след 50 годишна възраст, когато костната загуба достигне 30%.
Напредналата остеопороза причинява болки в гърба при продължително стоене прав, снижаване на ръстта и "стопяване" на прешлените с трайно деформиране на гръбнака. Едва, когато костите силно изтънеят, при леко падане или дори без видима причина настъпват счупвания - най-често на гръбначни прешлени, шийката на бедрената кост или на китката.
Всяка трета жена над 50-те е с остеопорозна фрактура - това означава, че всяка година у нас има приблизително по 200 000 такива увреждания.

Как се диагностицира?
Доказването на остеопорозата става чрез измерване на костната плътност на различни части на скелета със специален апарат - дензитометър.

Как да съхраним костите си здрави?
Остеопорозата е заболяване, свързано с храненето. Ето защо балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен. Необходимо е всеки ден да се приемат храни богати на калций и витамини.

Повечето хора знаят, че Калцият е най-важен за костите, тъй като е основният минерал, от който са изградени. Но ако искате да предпазите вашите кости от остеопороза, само Калций не е достатъчен. Последните изследвания на един от световните лидери в тази област - DSM показват, че витамините D3, C, B6 и K също са необходими за специфични процеси на костното изграждане.

Витамин D3 е изключително важен за здравината на костите. Необходим е за резорбцията на калция от чревния тракт посредством стимулирането на т. нар. калций-свързващ протеин. Индуцира развитието и растежа на клетките, отговарящи за костообразуването (остеобласти)
С напредването на възрастта възможностите за синтезата на витамин D3 от кожата под въздействието на UV - лъчи намалява. Чревната абсорбция също се редуцира и тези фактори са предпоставка за недостиг на този витамин при възрастните.
Ето защо необходимостта от прием на витамин D3 нараства с възрастта.

Витамин C допринася за по-бързото превръщане на витамин D3 в активния му циркулиращ метаболит холекалцитриол. Стимулира новообразуването на колаген и нормализира биохимичния маркер за костна обмяна (алкалната фосфатаза).
При възрастните нивото на витамин C в организма може да спадне до 25% от необходимото. Този факт се обяснява както с намаления прием, така и с увеличените потребности. При пушачи нуждите от витамин C нарастват от 40 до 100%.

Витамин К - откритието на 70-те години. Оказва се важен фактор за правилното функциониране на костната минерализация и по този начин намалява риска от усложнения, свързани с остеопорозата. Витамин К е коензим на синтезата на карбоксилиран остеокалцин - белтък от междуклетъчното вещество, върху който се отлагат неразтворимите калциеви соли (хидроксилапатит). Подтиска агентите, стимулиращи костната резорбция като простагландин Е2 и инерлевкин. Недостигът му може да доведе до увеличена загуба на калций с урината поради нарастващата костна резорбция. Приемът на този витамин може да е адекватен за кръвосъсирването и същевременно да е недостатъчен за костния метаболизъм. Антикоагулантите създават функционален недостиг от витамин К.

Витамин B6 е необходим за цялостното развитие и напречното свързване на колагеновите влакна. Недостигът му подтиска пролиферацията на клетките, което води до отслабване на костната структура. В процеса на зарастване на костните фрактури стимулира развитието на подкостницата и образуването на новата кост.
Диета, богата на протеини води до повишени нужди от витамин В6, който е коензим на над 100 ензимни реакции. Повишеният прием на въглехидрати също може да доведе до по-ниски плазмени нива на този витамин.

Недостигът на който и да е от тези витамини води до нарушаване на нормалната костна обмяна и увеличава риска от костни фрактури.

ОСТЕОАКТИВ на Supra VIT съдържа точно този оптимален комплекс от витамини и минерали, който не само заздравява костта, но я прави еластична и силна. Добавеният пребиотик (фибри) спомага за усвояването на Калция в организма.
ОСТЕОАКТИВ спомага за възстановяване на костната структура и за поддържане на витаминния баланс на хора с остеопороза.

Всяка разтворима таблетка съдържа:
Витамин В6.......................6 мг
Витамин С.....................550 мг
Витамин D3....................7.4 мкг
Витамин К1.....................60 мкг
Калций.............................60 мг
Магнезий.........................50 мг
Инулин.............................50 мг

Разтворимите таблетки и тяхното съдържание може да се видят на следния адрес:
http://www.kendy.com/index.php?option=content&task=view&id=39


OSTEOACTIVE Forte на Supra VIT - формула с повишено съдържание на калций
Съдържание на една таблетка:
Витамин В6........................6 мг
Витамин С.....................550 мг
Витамин D3..................8.25 мкг
Витамин К1.....................60 мкг
Калций...........................250 мг
Магнезий.......................100 мг
Инулин..........................200 мг

Няма коментари:

Публикуване на коментар