четвъртък, 30 август 2012 г.

Пакистанският билков чай убива раковите клетки, без да уврежда здравите


Учени от  Астонския Университет в Бирмингам и Болница Расселс-Холл в Дадли (Великобритания) открили, че екстракт от разпространеното в Пакистан растение помага при лечението на рака на гърдата.
Билката (Fagonia cretica), известна също като "плаща на Дева Мария" обикновено се използва за приготвяне на билков чай. В селските райони на Пакистан тази трева употребяват като средство за лечение на рака на млечната жлеза, като до сега традиционната медицина смяташе растението за "фолклорен препарат" и не му отделяше нужното внимание. Пациентките заявявали, че по време на приема на билката при тях не се появявали никакви сериозни странични ефекти, които са характерни при химиотерапиите и лечението с медикаменти на рака, а именно окапване на косата, влошаване на състава на кръвта или диария.
Британците провели тестове с използване на  Fagonia cretica и установили, че в лабораторни условия екстрактът убива раковите клетки, като същевременно не уврежда здравите.
Сега изследователите имат намерение да изяснят кои елементи от растението са отговорни за унищожаване на раковите клетки и съхранява ли лекарството същата ефективност в организма, както при лабораторните опити. След това ще бъдат организирани тестове на билковия екстракт на хора със злокачествени тумори..
Резултатите от изследванията са публикувани в уеб-журнала PLoS ONE.
подготовено по материали на Астонския университет

.

източник : http://science.compulenta.ru

1 коментар:

  1. Има страшно много медикаменти,които всички ние поемаме в даден момент от живота си.Но те както ни помагат да се излекуваме,така увреждат вече здравите части и клетки.Не напразно пиейки един антибиотик е нужно да се поема и пробиотик. Макар и така развита добре медицината, лек за някой от най коварните болести все още няма.Ако в действителност тази билка помага, то дано повече хора научат и започнат да я пият профилактично.Дори мисля, че съм срещала билката по планините.

    ОтговорИзтриване