неделя, 30 септември 2012 г.

Гинко-билоба не влияе на болестта на Алцхаймер


Гинкго билоба не властно над болезнью Альцгеймера
Учени, изследващи възрастни хора доказали, че употребата на гинко-билоба при лечение на болестта на Алцхаймер е равно на приема на плацебо. Данните от изследванията са публикувани в научното списание  The Lancet Neurology.
Препаратите с екстракт от гинко-билоба са широко известни в много страни и се използват при когнитивни разстройства. Гинко-билоба е антиоксидант и има способността да подтиска дейността на ензим, например caspase-3 и клетъчната адхезия на бета-амилоид. Но многочислените изследвания в тази област така и не потвърдили ефективността на екстракта от гинко-билоба за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. По думите на авторите на изследването, досега не е намерено нито едно ефективно средство за предпазване от старческо слабоумие. 

В клиническите изследвания проведени от учени от болница Casselardit, която се намира в Тулуза, Южна Франция, са приели участие възрастни хора на 70 години и повече, които се оплаквали от загуба на паметта, но не били с потвърдено старческо слабоумие (болест на Алцхаймер). Периодът на изучаването продължил от март 2002 до ноември 2004 година. За целия този период в експеримента участвали около 2854 пациента. По време на наблюденията на половината от участниците са давали по 120 милиграма препарат гинко-билоба, а на останалите  са давали плацебо. След завършването на експеримента участниците били наблюдавани още 5 години.
Учените не намерили никакви сериозни различия у двете групи участници. Развитие на Алцхаймер имало при 61% от участниците приемащи гинко-билоба, а от втората група, приемащи плацебо, процентът бил 73. Също така лекарите изследвали участниците и по други показатели, които окончателно потвърдили неефективността на препарата. Развитието на болестта на Алцхаймер била почти еднаква: 1, 2% в първата група и 1, 4% в групата-плацебо. В двете групи се наблюдавала и почти еднаква честота на развитие на инсулт 60/65 и даже идентични показатели на смъртност - 76 в гинко-групата и 82 в другата група.

Според резултати от изследвания на вече 10 хиляди човека, участващи в експерименти от подобен род. също се доказала неефективността на гинко-билоба в борбата с болестта  на Алцхаймер.


източник : http://globalscience.ru

Няма коментари:

Публикуване на коментар