Translate

понеделник, 25 февруари 2013 г.

Експеримент: Хранейки се 20 дни с бисквити и чипс, плъховете оплешивяли, ослепяли и умряли !!!


Днепропетровска учителка по химия доказала вредата от любимата храна на болшинството украински ученици.

Опыт. От сухариков у крыс — цирроз печени. Фото: О. Бондарчук
Опит. От бисквитите и чипса у мишките се развила цироза на черния дроб.  
Фото: О. Бондарчук


В днепропетровското училище №25 учителка по химия заедно с учениците решили да проведат необикновен експеримент с любимата храна на учениците - чипс и бисквити. За опита избрали 12 плъха. Те били разделени на четири групи: първата хранили с чипс, втората с бисквити, в храната на третата група сипвали овкусител мононатриев глутамат  (Е621), който производителите добавят в колбасите и във фастфууд, а четвъртата група хранили със зърна, плодове и зеленчуци.

"Когато говориш на децата, че чипсовете са вредни за здравето, те все едно ги ядат" - казва учителката по химия Татяна Дейнега - "Аз реших, че децата трябва да видят всичко, което ще се случи със здравето на гризачите след употреба на бисквити и чипс. ". 
Плъховете, които хранели с чипс, след 20-тия ден започнали една след друга да умират. Преди смъртта си те ослепели и оплешивяли. По-късно експертиза установила, че животните са умрели от цироза на черния дроб, сериозно нарушение на храносмилането и увреждане на ретината на очите.

"Черният дроб на тези животни е станал жълтеникав. Това означава, че неговите клетки са започнали да се напълват с капки мазнина и да умират." - обяснява кандидатът на ветеринарните науки Валентин Ефимов.

Не по-добро било състоянието на тези плъхове, които се хранели с бисквити. Гризачите от третата група, хранещи се с храна подобрена с натриев глутамат станали агресивни и зависими. И единствено тези от четвъртата група, които се хранели със зърно и зеленчуци се чувствали прекрасно.

След експеримента учениците съобщили, че никога повече няма да ядат чипс и бисквити. "На мен ми е жалко за плъховете, но продуктите, с които ние ги хранехме употребяват и хората, а за хората ми е още по-жал" - казва ученичката Мария Каширина. 

Бондарчук Ольга

1 коментар: