неделя, 16 ноември 2014 г.

Топки-загадки от Китай

w640

В продължение на много столетия китайското приложно изкуство е било известно по целия свят със своята невероятна красота и изящество. Ако е нужно да се избере единствен обект, който най-добре описва китайското внимание към детайлите, това разбира се ще бъде топката-загадка от слонова кост.
Китайските топки-главоблъсканици са декоративни предмети, които се състоят от няколко концентрични сфери, всяка от които се върти свободно, но при това е изрязана от тази част на материала, от която са изрязани и другите сфери. Европейците дълго време са наричали тези топки "дяволски", защото не са можели да си представят как е възможно от цяло парче кост да се изрежат една в друга концентрични сфери, които и освен това свободно да се въртят.
Вие можете да намерите топки направени от синтетична слонова кост, смола, дърво, нефрит и други материали. Тези произведения на изкуството обикновено се състоят от 3 до 7 слоя, а най-голямата в света топка-загадка е направена от 42 концентрични топки.
Хайде да узнаем как са ги правили...

clip_image001

В кризисния XVII век се е появила резба по кост "топка в топка" (вложени една в друга костени ажурни(мрежести) топки, гравирани с  миниатюрни фигурки) - вещ, поразяваща с филигранността на работата, но по същество изящна и трудоемка  дрънкулка. За такава работа на майсторите били нужни много години.
Видимо, китайците имали такова хоби - да правят подобни играчки: топка от кост с прорези, в нея друга топка, в нея трета, и всяка може да се върти на всички посоки.

clip_image002

И така, как все пак са направени тези топки-главоблъсканици? За това е необходим вагон търпение и много спокойни ръце. Първата стъпка в изработването на това чудо е превръщането на парче кост в идеална топка, след което в нея на необходимите разстояния се пробиват няколко отвора с конусообразна форма, като върховете им се срещат точно в центъра на топката. След това майсторът с помощта на линийка отбелязва във всеки отвор колко топки иска да гравира вътре в първата.
Сега той може да пристъпи непосредствено към изрязването на топките, започвайки от лежащата в самото сърце на бъдещата "решетъчна топка".  Майсторът трябва да разчита само на собствения си усет, години опит и на острието на резеца, защото направените отвори не му позволяват да види какво става вътре в топката. Всички останали топки също се изрязват отвътре. При това ако майсторът сгреши дори на милиметър, цялата му работа ще отиде в канала.

clip_image003

Най-сложната сред "решетъчните топки в топките" се смята изработената в завода за Резба по слонова кост в Гуанчжоу. Вен Жунбяо, заслужил работник в този отрасъл, през 1977 година изрязал от слонова кост 15 см в диаметър набор от 42 топки, всяка от които се намирала в подвижно състояние спрямо  другите и били украсени с гравирани пейзажи (павилиони, кули, облаци и планини). Централната топка била с дебелина на хартиен лист. Вен Жунбяо е потомствен майстор на художествена резба по кост четвърто поколение. През 1915 година неговият баща получил международно призвание на международна изложба в Панама, като изрязал 25 сферични слоя, с диаметър на външната сфера 10 см. Вен Жунбяо  е надминал своя баща по майсторство.

clip_image004
clip_image005

Китайските топки-главоблъсканици са толкова фина изработка, че могат да се изработят изключително само ръчно. Даже леко побутване с ръка може да разбие на парчета вътрешните слоеве и да разруши работа за няколко дни.  За да се разбере колко са те крехки, не се препоръчва да  се правят опити да се подредят всички отвори в един ред, тъй като това може да повреди концентричните сфери.
Вълшебните топки, както понякога те се наричат, обикновено се отнасят към предметите с положителен заряд заради  използването им като символични украшения и заради формата им на безкраен кръг. Слоевете могат да символизират различни неща - от четирите посоки на компаса до природните елементи, а гравюрите на най-външната топка обикновено напомнят дракон или феникс, съответстващи на Ин и Ян. Смята се, че топка-загадка, декорирана с тези два елемента е способна да укрепи брака и да донесе успех и благоденствие. 

clip_image006 
 
clip_image007 
 
clip_image008 
 
clip_image009

Източници:
http://lifeglobe.net/entry/3497
http://www.terra-z.ru/archives/47820
http://otvet.mail.ru/question/17369561превод на it-is-me от : http://www.softmixer.com/2014/05/blog-post_8.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар